Oppassen voor eerste maandag na zomervakantie

De eerste maandag na de zomervakantie kan het wel eens erg druk worden op de weg. Die waarschuwing deed wethouder Chris Hottentot in de commissie Leefomgeving. “Ik denk dat je wel kan spreken over zwarte maandag,” zo vertelde hij de aanwezige commissieleden. “Als je alternatieve mogelijkheden hebt dan de auto, maak daar dan ook gebruik van.”

Hottentot vreest dat de afsluiting van de Heinenoordtunnel, in combinatie met het beëindigen van de zomervakantie, kan leiden tot een verkeersinfarct. ”Het is daarom belangrijk dat we weggebruikers hiervoor waarschuwen, middels voorlichting en informatie, zodat zij andere keuzes kunnen maken,” zei Hottentot. Hij wil dan ook samen met Rijkswaterstaat, de regionale overheden en andere partijen, zoals de ANWB, er alles aan doen om met name automobilisten uit de Hoeksche Waard te waarschuwen voor een verkeersinfarct, zoals op 1 mei jl. Toen liepen de hoofdwegen, zoals de A15, A16 en N57 volledig vast, waardoor automobilisten alternatieven zochten zoals het pontje bij Hekelingen. Daardoor liepen in Spijkenisse de Hekelingseweg en de aantakkende wegen helemaal vol. Een geluk was dat de Heemraadlaan open lag, waardoor de wijken Akkers, de Hoek, Vogelenzang en Vriesland zoveel mogelijk wel bereikbaar waren via de Baljuwlaan.

Waarschuwen
Hottentot vreest dat dit in augustus anders zal zijn. De wegen naar het pontje kunnen dan weer vollopen. Niet alleen via de Hekelingseweg, maar ook via de Heemraadlaan, waardoor een deel van Spijkenisse de eigen wijk niet meer zal kunnen bereiken. “Hier kunnen we niets aan doen,” zegt Hottentot, “we kunnen automobilisten niet verbieden om over de weg te rijden. Daarom is het zo belangrijk om te waarschuwen, informeren en voor te lichten. In de hoop dat mensen die de keuze hebben een ander keuze maken dan in de auto te stappen.”

Maatregelen
De gemeente treft maatregelen om het verkeer zoveel mogelijk op te vangen bij het pontje. Ook zijn de werkzaamheden aan de Hekelingseweg uitgesteld tot na de werkzaamheden aan de Heinenoordtunnel. “Maar tegen zoveel verkeer zijn geen maatregelen opgewassen,” vertelde Hottentot eerder. “Dan is verkeer net als water en zoekt het de weg met de minste weerstand.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *