Opkoopbescherming ook inzetten in Nissewaard

In oktober 2019 heeft Nissewaard Lokaal een motie ingediend om een woonplicht in te stellen tegen huisjesmelkers. Helaas bleken meerdere partijen het probleem niet te herkennen, waarbij woningen door huisjesmelkers worden opgekocht en tegen hoge tarieven werden verhuurd. Wethouder Jan-Willem Mijnans hielp ze uit de droom, maar stelde dat er juridisch niets aan was te doen bij bestaande woningen. Alleen bij nieuwbouwwoningen.

Gisteren werd bekend dat Rotterdam opkoopbescherming wil invoeren tegen dit probleem. Door een nieuwe wet kan iemand die een pand koopt nu wel verplicht worden ook zelf in de woning te gaan wonen. Dit ontmoedigt huisjesmelkers en vergroot de kansen voor woningzoekenden in Nissewaard om aan een betaalbare woning te komen.

Het probleem in Nissewaard richt zich op de bestaande woningen in wijken zoals bijvoorbeeld Schiekamp en Groenewoud. Na meerdere keren aandringen van Nissewaard Lokaal, door de toenemende ernst van het opkopen, gaf het gemeentebestuur aan serieus naar deze nieuwe wet te kijken en voorbereidingen te treffen.

Nissewaard Lokaal raadslid Fred Seker stelt: “We zien nu al dat onder meer Rotterdam aankondigt om opkoopbescherming in te voeren. De fractie van Nissewaard Lokaal is heel benieuwd naar de stand van zaken in Nissewaard. We zullen in de komende commissie leefomgeving dan ook informeren naar de mogelijkheden en oproepen om snel werk te maken van de opkoopbescherming.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *