Nissewaard Lokaal keurt uitspraken wethouder af

Nissewaard Lokaal heeft zich verbaasd over uitspraken van VVD-wethouder Mourik in huis-aan-huiskrant De Botlek deze week. Door een langdurige storing aan de Botlekbrug afgelopen week kozen meerdere chauffeurs met gevaarlijke stoffen voor een route door Spijkenisse in plaats van de omleiding via Goeree-Overflakkee. Mourik wilde er geen erg groot punt van maken. “Het is net als door rood licht rijden: het mag niet maar we doen het toch”, zei ze tegen de krant. Tom den Daas van Nissewaard Lokaal vindt deze uitspraken afkeurenswaardig.

Den Daas is in het dagelijks leven brandwacht bij chemiebedrijf Odfjell en heeft in het verleden ook een diploma behaald voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. “Gevaarlijke stoffen zijn niet alleen brandgevaarlijk, ze kunnen ook een enorme ontploffing veroorzaken”, vertelt Den Daas. “Vloeibare stoffen van 1 liter kunnen bijvoorbeeld in aanraking met lucht zevenhonderd keer zoveel gassen produceren, met ontploffingsgevaar als gevolg. Daarnaast kunnen gassen die zwaarder zijn dan lucht ook ontploffingen veroorzaken, doordat ze zich over de grond verspreiden of in het riool stromen. Giftige stoffen uit een opengebarsten tank kunnen een wijk voor jaren onbewoonbaar maken.”

Volgens Den Daas heeft Mourik duidelijk geen kennis van zaken. “Er zijn niet voor niets routes voor gevaarlijke stoffen. Waarom mogen ze niet door tunnels welke diverse klassen van gevaarlijke stoffen verbieden? Ik weet niet hoe ver de kennis van de wethouder reikt, maar gezien haar antwoord zou ik me doodschamen om mij er op deze manier vanaf te maken”, stelt hij.

Nissewaard Lokaal heeft vorige week schriftelijke vragen gesteld over het vervoer van gevaarlijke stoffen door de gemeente. De partij overweegt om de wethouder in de komende raad over haar uitspraken aan de tand te voelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *