Huurwoning met ‘direct kans’-model

Speciaal voor woningen waar minder vraag naar is, is het zogenaamde direct kansmodel bedacht. Dat liet wethouder Jan Willem Mijnans weten in reactie op vragen van Chris Hottentot. In de commissie Leefomgeving stelde Hottentot vorige maand voor woningen die niet verhuurbaar waren beter in de aandacht te zetten. Volgens hem zijn er veel klachten dat er lange wachtlijsten zijn en zijn mensen zich niet bewust van deze, vaak lang, leegstaande woningen.

Mijnans liet schriftelijk weten dat het voor woningcorporaties inmiddels mogelijk is uit verschillende bemiddelingsmodellen te kiezen. Hierdoor word niet meer alleen het inschrijfmodel ingezet. Voor woningen die onder dat model te huur worden aangeboden geldt dat de eerste persoon die reageert direct de mogelijkheid krijgt om de woning te gaan huren. De woningcorporatie en de persoon die als eerst reageert hoeft dan niet te wachten zoals voorheen.

In de oude situatie kwam het regelmatig voor dat mensen die langer ingeschreven stonden, en daarom als eerste mochten kijken, de woning uiteindelijk niet accepteerden. Door hun langere inschrijfduur hadden zij bij alle woningen die vrijkwamen een grote kans om als eerste te mogen kijken. Regelmatig reageerden meerdere personen die bovenaan de lijst stonden, maar de woning uiteindelijk niet accepteerden. Woningen bleven daardoor onnodig lang leeg staan.

Met hantering van het direct kansmodel is de verwachting dat er veel vaker mensen reageren die graag in de betreffende woning willen wonen en hem daarom sneller zullen accepteren. Op Woonnet Rijnmond staat bij elke woning duidelijk aangegeven via welk model de woning aangeboden wordt.

4 gedachten over “Huurwoning met ‘direct kans’-model”

  1. Chris Hottentot

   Op Woonnet Rijnmond staat bij elke woning duidelijk aangegeven via welk model de woning aangeboden wordt. Goed opletten dus, als je een ‘direct kans’-woning tegenkomt en snel reageren. Wie het eerst komt…

 1. Niet doen. De wereld wordt steeds meer het domein van de snelle, de bijdehandste, de gewiekste enz. Wat is er nou mis met een rijtje waarbij nr 1 ook nr 1 is en blijft.
  Zij die niet zo vlug zijn met computer of er geen hebben ( die bestaan ook nog) zullen zo achter het net vissen steeds. Natuurlijk zullen er altijd urgente gevallen zijn die iets sneller moeten, maar daar kan voor worden bijgebouwd. Ik denk aan braakliggend terrein van bv Heer en Meester. Hebben de sociale woningbewoners ook een mooi uitzicht. Maar laten we vooral het ellenboogwerk niet stimuleren.

  1. Nissewaard Lokaal

   Dit is niet bedoeld voor ellebogenwerk, maar juist om dat te vermijden. Nu worden huurwoningen, zogenaamd onder het mom van er is geen vraag naar, buiten de markt geplaatst. Vervolgens wordt dit dan aangeboden aan groepen, zoals asielzoekers. Dit is juist bedoeld om na een eerste selectieronde, waar inderdaad de wachtlijst geldt, nog een keer onder de aandacht te brengen dat op deze woningen niet is gereageerd. Dan geldt dus wel wie het eerst komt die het eerst maalt, maar dat is pas als er verder niemand heeft gereageerd. Het voordeel is dan dat een woning niet zomaar aan de markt onttrokken kan worden onder het mom van ‘niemand heeft interesse.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *