Gemeente zet deur op kier voor AZC

De gemeente Nissewaard is niet bereid zich bij voorbaat uit te spreken tegen een asielzoekerscentrum in de gemeente. Dat bleek tijdens de commissie Bestuur dinsdag 11 februari. Alleen de partijen Nissewaard Lokaal, Volkspartij en PVV spraken zich uit tegen de komst ervan. LOB, PvdA en nieuwkomer Liever Links van Kim van de Kant spraken zich op voorhand positief uit over de opvang van asielzoekers. De overige partijen wilden een dergelijk verzoek pas beoordelen als deze daadwerkelijk wordt gedaan. Hiermee houden zij de deur op een kier voor de komst van een AZC.

Fractievoorzitter Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal herhaalde wat hij in 2016 ook al had gezegd. “Echte vluchtelingen zijn welkom,” zei hij. “Maar door de slechte registratieprocedure zijn deze niet te onderscheiden van de overlastgevende gelukszoekers. Nog steeds vindt er aan de Europese grens geen voorselectie plaats op de vluchtelingenstroom. Dit leidt tot een instroom van gelukszoekers uit veilige landen, waar we veel overlast van hebben. Denk aan diefstal en geweld in en om de asielzoekerscentra en in het OV. Asielzoekers die worden uitgezet, die raken zoek. Aan zo’n slecht asielbeleid wil Nissewaard Lokaal niet meewerken.”

Wel hekelde Nissewaard Lokaal de opruiende toon van de Volkspartij. Deze partij bracht in de media de komst van een asielzoekerscentrum als een voldongen feit en riep inwoners op om naar het stadhuis te komen en zich te laten horen. “VPN spreekt over commotie vanuit de media, maar de partij is hier zelf verantwoordelijk voor,” hield Hottentot de commissieleden en het publiek voor. “Maar er is paniek om niets. Imers er ligt nog geen verzoek. Er is informatief gemeld dat er gezocht wordt naar locaties, maar niets ligt vast.”

Voor Nissewaard Lokaal is het wel belangrijk om tijdig over het onderwerp te spreken. De brief vormde dan ook een goede aanleiding om de discussie te voeren, om te zien hoe partijen tegen een eventueel verzoek aan zouden kijken. Anticiperend op een vraag vanuit het COA.
“Als dan blijkt dat een meerderheid van de commissie voorstander is, dan kan er alsnog een beroep worden gedaan aan onze inwoners om zich te laten horen,” besloot Hottentot.

Uiteindelijk spraken alleen Nissewaard Lokaal, Volkspartij en PVV zich op voorhand al uit tegen de komst van asielzoekers naar de gemeente.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.