EenVandaag: Forse toename storingen bruggen en tunnels

Het aantal storingen aan tunnels, bruggen en andere infrastructuur is vorig jaar meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat maakte EenVandaag bekend. Een van de belangrijkste knelpunten het afgelopen jaar was de Afsluitdijk. Op de tweede plaats staat de nieuwe Botlekbrug. Storingen aan die brug zorgden volgens Rijkswaterstaat vorig jaar zeven keer voor files. Daarnaar gevraagd door EenVandaag moest fractievoorzitter Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal hard lachen.

“Ik denk eerder dat de brugstoringen zeven keer NIET tot files hebben geleid, omdat de brug toen ’s nachts in storing heeft gestaan,” zei Hottentot. Vermoedelijk bedoelt Rijkswaterstaat files op de A15, omdat het onderliggend wegennet en zeker het verkeer richting Spijkenisse bij storingen aan de Botlekbrug wel vast is komen te staan. De storingen leiden ook tot ongewenste neveneffecten. Zo beklaagde Nissewaard Lokaal zich er vorig jaar al over dat diverse trucks met gevaarlijke stoffen de route via de Spijkenisserbrug namen in plaats van de omleidingsroute via Goeree-Overflakkee.

Rijkswaterstaat stelt tegenover EenVandaag dat “iedere storing er een te veel is” maar wijst er op dat slechts 1 procent van alle files door technische defecten wordt veroorzaakt, zo valt op de site te lezen. Verder zegt de organisatie er alles aan te doen de hinder te beperken door korte aanrijtijden voor monteurs, sms-meldingen en omleidingen.

De ANWB en verladersorganiatie EVO zijn kritisch over het grote aantal storingen. Ze vragen zich af of Rijkswaterstaat wel voldoende budget heeft voor onderhoud. Volgens EVO worden tunnels en bruggen nu met ‘lapmiddelen’ in bedrijf gehouden, maar is er een langjarig onderhoudsprogramma nodig. De ANWB wijst er op dat storingen niet alleen tot files leiden, maar ook tot verkeer dat moet omrijden of mensen die hun reisplannen uit- of afstellen.

1 gedachte over “EenVandaag: Forse toename storingen bruggen en tunnels”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *