Betere voorlichting over zonnepanelen

In de commissie Leefomgeving van woensdag 30 september vroeg Nissewaard Lokaal om de voorlichting over zonnepanelen te verbeteren. Zo wil de partij dat er een energiebarometer beschikbaar komt op wijkniveau. Uit schriftelijke vragen, gesteld door Nissewaard Lokaal, blijkt dat de gemeente en Stedin geen zicht hebben op de capaciteit van het energienetwerk op wijkniveau. Hierdoor bestaat het risico dat mensen die zonnepanelen nemen hun energie niet kwijt kunnen aan het netwerk, omdat de capaciteit in de wijk het niet aan kan. Dit komt de investering en het draagvlak niet ten goede, vindt Nissewaard Lokaal. Met een energiebarometer weten inwoners wel waar ze aan toe zijn.

Daarnaast wees Nissewaard Lokaal erop dat de voorlichting aan inwoners over het nemen van zonnepanelen beter moet. Over het algemeen is na 40 jaar onderhoud aan het dak nodig. Zo kunnen dakpanlatten verrot zijn en zijn dakpannen gemiddeld voor zo’n 40 jaar gegarandeerd. Het verwijderen en opnieuw plaatsen van zonnepanelen kan huizenbezitters zomaar €800 tot €1400 extra kosten, als blijkt dat het dak na plaatsing alsnog onderhoud vereist. Nissewaard Lokaal heeft de gemeente daarom gevraagd om deze informatie ook mee te nemen in de voorlichting, aangezien de meeste woningen binnen deze leeftijdscategorie vallen.

Wethouder Igor Bal (VVD) kon zich wel vinden in de suggesties van Nissewaard Lokaal. Wel gaf hij aan dat hij voor informatie over het energienetwerk in de wijken afhankelijk is van Stedin. Hierover gaat hij met de netwerkbeheerder in gesprek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *