Nissewaard Lokaal wil meer duidelijkheid capaciteit elektriciteitsnetwerk in wijken

Nissewaard Lokaal wil dat inwoners, die willen investeren in zonnepanelen of andere duurzame maatregelen, weten waar ze aan toe zijn. Uit antwoord van de gemeente op vragen van Nissewaard Lokaal blijkt de gemeente geen uitspraken te kunnen doen over eventuele files op het lokale elektriciteitsnetwerk. De partij maakte zich zorgen om de kwaliteit ervan. Door files op het netwerk kunnen bewoners mogelijk hun opgebrachte zonne-energie niet aan het net kwijt en raken de (financiële) opbrengsten verloren.

Inwoners kunnen in meerdere Nederlandse gemeenten niet langer hun opgebrachte zonne-energie aan het elektriciteitsnet terug leveren, waaronder op Goeree-Overflakkee. Daarom wil Nissewaard Lokaal gaan voorstellen dat er per wijk een risicoanalyse wordt opgesteld. Zeker nu de gemeente de inkoop van zonnepanelen wil gaan stimuleren. Het moet duidelijk zijn of bewoners hun investering nog wel terugverdienen, stelt Nissewaard Lokaal.

De gemeente verwacht de komende jaren geen problemen met het zwaardere elektriciteitsnet, zo schijft het bestuur. Dit zijn de grotere netwerken die niet in de wijken liggen. Opvallend is dat de gemeente dus geen uitspraken doet over zonnepanelen in de wijken. Dit soort ‘files’ zijn zeer lokaal en afhankelijk van vele uiteenlopende factoren, schrijft de gemeente. Hierbij valt te denken aan de ooit gekozen capaciteitsbelasting in de wijken en de hoeveelheid zonnepanelen gericht op het oosten en westen ten opzichte van noord en zuid. Stedin blijft hierin continu investeren, stelt de gemeente gerust.

Nissewaard Lokaal vindt dit niet voldoende. De partij wil dat inwoners, die willen investeren in zonnepanelen of andere duurzame maatregelen, weten waar ze aan toe zijn. Met een risicoanalyse moet duidelijk worden of bewoners hun investering wel terugverdienen, stelt de partij. Inwoners die overwegen om zonnepanelen te plaatsen, adviseert Nissewaard Lokaal om contact op te nemen met Stedin of de gemeente om na te gaan of er problemen kunnen worden verwacht op het lokale net in de eigen wijk.

Bijlage:
Beantwoording schriftelijke vragen Nissewaard Lokaal door de gemeente

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *