De zorg is kapot gemaakt

Hoe is het mogelijk dat mensen schijnbaar toch weer op de VVD van Mark Rutte gaan stemmen? Volgens de laatste peiling van TNS/NIPO wordt de VVD de grootste partij als er nu verkiezingen worden gehouden. Zijn mensen de bezuinigingen van afgelopen jaren inmiddels al vergeten? Zijn mensen vergeten dat wij krom moesten liggen voor deze bezuinigingen? Dat wij onze portemonnee moesten trekken voor Brussel om een aanvullende bedrag te betalen? De VVD roept nu dat zij Nederland succesvol uit de crisis heeft geloodst. Niets is minder waar. Nederland had ten opzichte van andere Europese landen de laagste groei. Andere maatregelen in andere landen bleken effectiever.

De bezuinigingen van Rutte en zijn kabinet van VVD en PvdA hebben veel kapot gemaakt in Nederland. Met name de zorg is er zwaar de dupe van geworden. Zorgkosten en dus ook zorgpremies stijgen. Het eigen risico gaat steeds verder omhoog. Maar ook de geboden zorg wordt steeds minder. Enkele jaren terug besloot het kabinet om de verantwoordelijkheid over bepaalde zorgtaken over te dragen naar de gemeenten. Onder het mom van ‘zij staan dichter op de inwoners en weten daardoor beter welke zorg nodig is’. Eigenlijk was het gewoon een ordinaire bezuiniging. Van gemeenten werd verwacht dat zij dezelfde zorg zouden bieden, maar tegelijkertijd werd er minder geld meegegeven. Dit kan natuurlijk niet goed gaan. En dat ging het ook niet.

Al een tijdje sta ik in contact met een bewoner uit onze gemeente. Hij en zijn echtgenote hebben zorg nodig. Volgens de gemeente verdient hij teveel, waardoor de gemeente deze zorgkosten niet vergoed. In het verleden kreeg hij dit wel vanuit het Rijk. Het gevolg is dat deze persoon zoveel aan zorgkosten kwijt is dat hij netto minder overhoudt aan zijn dagelijkse onderhoud dan iemand met een minimum inkomen. De gemeente is tot op heden onvermurwbaar, want op papier heeft hij een goed inkomen.

En zijn we het zorgvervoer met Willemsen de Koning al vergeten? Door de extra zorgtaken voor de gemeente vanuit het Rijk moest de gemeente ook bezuinigen op het zorgvervoer. De gemeente wilde minder betalen en dan krijg je vanzelfsprekend ook minder kwaliteit. Veel mensen klaagden erover en mede dankzij onze inzet zijn er een aantal verbeteringen doorgevoerd, maar het is nog steeds niet optimaal.

Nu word ik zelf ook geconfronteerd met de gevolgen van de forse bezuinigingen van het Rijk. Twee jaar geleden is bij onze dochter ernstige dyslexie geconstateerd. De school heeft onderzoek ernaar lang afgehouden, omdat onze dochter dit wist te compenseren. Toen het Rijk besloot om de zorgtaken en -kosten over te dragen aan gemeenten, besloot de school op het laatste moment alsnog een test te laten doen. Vergoed door de overheid. Nu twee jaar later hebben wij samen met school ook besloten om mijn zoon te testen, omdat er aanwijzingen waren dat er ook bij hem sprake kan zijn van dyslexie. Alleen, de gemeente vergoed de kosten van meer dan €600 niet zo maar. Nu is dat voor ons geen probleem. Wij redden ons wel. Maar hoeveel kinderen wordt hier een goede toekomst ontzegd, omdat de ouders niet in staat zijn het geld op te brengen voor zo’n onderzoek? Kinderen die straks moeite hebben om door de middelbare schooltijd te komen, omdat de gemeente niet genoeg aanknopingspunten ziet om dit te vergoeden?

De zorg is kapot gemaakt en veel ouderen wordt een vredige oude dag ontzegd en sommige kinderen een optimale toekomst. Zijn al die bezuinigingen dat waard geweest? Verdient de VVD daarom nog om de grootste partij van Nederland te worden? Of verdient de PvdA daarom een stem? Ik vind van niet. Vandaag kregen we de uitslag. Mijn zoon heeft ook dyslexie. Gelukkig kunnen wij hem nu goede begeleiding voor de toekomst bieden. Wij wel.

Nu onze jongste dochter nog laten testen…

Chris Hottentot

2 gedachten over “De zorg is kapot gemaakt”

  1. Beste Chris, Wil je in een Notendop zien wat 8 jaar Rutte heeft betekend voor ons burgers? Dat gaat miljarden verder dan de zorg alleen.
    Ik nodig je uit om mijn samenvatting van 2017 eens door te nemen. Elke bewering of feit dat ik noem is gebaseerd op vaak meerdere nieuwsartikelen van erkende journalisten (met linkjes). Het is waarschijnlijk niet de hele waarheid onze media kennende, maar de indruk is overweldigend. Duizenden Euro’s per gezin worden doorgesluisd naar de multinationals en 10x Jan Modaals. En daarnaast is ook het milieu de dupe van het huidige landelijke beleid. Ik denk dat je er wel wat aan hebt om lokaal mensen te doen inzien dat kiezen voor en samenwerken met de VVD (partij met de meeste afgetreden ministers omdat ze liegen en bedriegen samen met PVV volgens mij?) betekend dat partijen zoals D66 en PvdA geheel vernacheld worden en al hun principes opzij lijken te zetten.

  2. Niemand stemt op VVD mensen zijn toch niet gek misschien klein groep maar zijn de verkiezingen wel eerlijk want in Suriname zeggen ze ook dat het allemaal eerlijk is en dat vn waarnemers erbij zijn maar we weten wel beter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *