Zonnepanelen voorlopig niet in de WOZ

Zonnepanelen worden vooralsnog niet opgenomen in de WOZ-waarde van de woning. Dat liet wethouder Martijn Hamerslag weten aan de commissie Bestuur, nadat Nissewaard Lokaal hier aandacht voor vroeg. Onlangs deed de rechtbank Arnhem/Leeuwarden uitspraak in een bezwaar van een inwoner uit Emmen tegen het opnemen van zonnepanelen in de WOZ. Volgens Nissewaard Lokaal zijn er nog teveel vragen over de handhaafbaarheid van deze maatregel. Daarnaast vindt Nissewaard Lokaal dat inwoners die bijdragen aan de vergroeningsopgaven daar niet financieel de dupe van mogen worden.

Volgens Hamerslag zijn zonnepanelen op dit moment geen onderdeel van de WOZ-waardering, omdat ze niet zorgen voor een hogere woningwaarde. Hij gaf aan dat er nog veel meer factoren van invloed zijn.
Desondanks kan de gemeente op termijn gedwongen worden om zonnepanelen wel mee te nemen in de WOZ door de Waarderingskamer WOZ. Deze partij ziet er op toe dat gemeenten allemaal op dezelfde manier de WOZ-waarde van een woning bepalen.

Waarderingskamer
Nissewaard Lokaal heeft de gemeente daarom gevraagd om opheldering te krijgen van de Waarderingskamer WOZ. Volgens Nissewaard Lokaal is het niet zomaar mogelijk om de WOZ-waarde te verhogen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook huurpanelen. Deze hebben geen invloed op de woningwaarde. Daarnaast zijn zonnepanelen technische producten met een levensverwachting van 25 jaar. Hoe wordt met deze afschrijving rekening gehouden, vraagt de partij zich af. Nissewaard Lokaal wil dan ook weten hoe de Waarderingskamer daarmee denkt om te gaan.

Andere maatregelen
Verder zijn er andere maatregelen die invloed hebben op de woningwaarde die niet zo zichtbaar zijn als zonnepanelen. Hierbij valt te denken aan vloer-, dak- en spouwmuurisolatie. Tenslotte wordt de waarde van woningen bepaald aan de hand van referentiewoningen. Nissewaard Lokaal is benieuwd hoe daarmee wordt omgegaan als de ene woning wel zonnepanelen heeft en de andere niet.

Nissewaard Lokaal hoopt dat de Waarderingskamer WOZ door de vele vragen erkent dat het niet mogelijk is om zonnepanelen in de WOZ-waarde van de woning mee te nemen. Zeker nu de Tweede Kamer een motie om zonnepanelen niet in de WOZ-waarde mee te nemen heeft afgewezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *