Whatsappgroepen voor veiligheid in de wijk

Afgelopen dinsdag 7 maart besprak de commissie Bestuur de nieuwe nota integraal veiligheidsbeleid. Elke vier jaar stelt de gemeente een nieuw veiligheidsbeleid vast. Dit beleid vormt de basis waarop gemeenten en partners werken op het gebied van veiligheid. Over het algemeen was Nissewaard Lokaal tevreden met deze notitie. Veel input die de partij afgelopen maanden heeft ingebracht is hierin meegenomen. Toch ontbrak volgens Nissewaard Lokaal nog wel een stuk over het gebruik van Whatsappgroepen en de app WeAlert om de wijkveiligheid te bevorderen.

Volgens Nissewaard Lokaal leveren Whatsappgroepen een belangrijke bijdrage aan de veiligheid. “Als inbrekers weten dat ze door iedereen in de gaten worden gehouden, zullen ze eerder kiezen om het gebied te mijden,” zo zei de partij in de commissie. “Gezien de stijging van het aantal inbraken is het zeer wenselijk dat we meer maatregelen mogelijk maken of faciliteren”. Burgemeester Salet gaf aan dat het gebruik van nieuwe technieken, o.a. het gebruik van smartphones, zeker onderzocht gaat worden. Er komt bovendien een evaluatie van de app WeAlert en op basis daarvan wordt gekeken hoe de gemeente er verder mee wil.

Overlast openbare ruimte
Een ander veiligheidsonderwerp dat Nissewaard Lokaal afgelopen maanden onder de aandacht heeft gebracht, krijgt ook een prominente plek in de notitie. De gemeente wil de bereikbaarheid en de afhandeling over onveilige situaties in de openbare ruimte, zoals onderhoud van de stoep, het snoeien van bosjes en het zorgen voor juiste verlichting, verbeteren. De gemeente wil inwoners zo snel mogelijk laten weten wat ze heeft gedaan naar aanleiding van de melding. Dit beleid is een direct gevolg van de aandacht die Nissewaard Lokaal hiervoor eind vorig jaar heeft gevraagd.

Evaluatie buurtpreventie
Daarnaast vroeg Nissewaard Lokaal om buurtpreventie te evalueren onder de inwoners. De gemeente breidt buurtpreventie uit naar steeds meer wijken en kernen, maar er is geen beeld hoe de inwoners dit ervaren, stelde Nissewaard Lokaal al eerder. Burgemeester Salet zei toe dat de evaluatie er komt en dat inwoners hierbij zullen worden betrokken.

In de raad van 22 maart beslist de raad definitief over de nieuwe nota.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *