Vragen over veiligheid hoogbouw

Nissewaard Lokaal heeft aan het gemeentebestuur schriftelijke vragen gesteld over de brandveiligheid in de lokale hoogbouw. Aanleiding hiervoor vormde een artikel in het Algemeen Dagblad van vrijdag 2 augustus. Hierin waarschuwde brandweercommandant en landelijk portefeuillehouder incidentbestrijding Esther Lieben voor de toename van hoogbouw in gemeenten. Vanaf een hoogte van 70 meter moet hoogbouw voldoen aan strenge brandveiligheidseisen. Opvallend genoeg zien gemeenten daardoor, dat steeds meer projectontwikkelaars tot een hoogte van 69 meter bouwen om brandveiligheidseisen te vermijden. Terwijl een hoogwerker van de brandweer tot slechts 30 meter hoogte kan blussen. “Daar boven kunnen we alleen een brand van binnen bestrijden”, aldus Lieben in het AD. “Als een toren helemaal in brand vliegt, kunnen wij echt niemand meer komen redden.”

Nissewaard Lokaal pleit er daarom voor de strenge brandveiligheidseisen bij alle nieuwe woontorens in de gemeente Nissewaard toe te passen vanaf een hoogte van 30 meter. “Dit is een duidelijke grens”, stelt fractievoorzitter Chris Hottentot. “De brandweer kan tot 30 meter hoogte van buiten blussen. Boven deze hoogte moet het gebouw zoveel mogelijk ellende kunnen voorkomen door brandwerende en -beperkende maatregelen.”

Nissewaard Lokaal heeft het gemeentebestuur verder gevraagd welke brandveiligheidsmaatregelen er zijn getroffen voor alle hoogbouw van 30 meter en hoger. Daarnaast wil de partij weten welke eisen er zijn gesteld aan de tweede toren van Terras aan de Maas, die nu gebouwd wordt. Tenslotte wil Nissewaard Lokaal weten of de gemeente strengere eisen stelt aan brandveiligheid dan de landelijke, verplichte maatregelen voor torens boven de 70 meter.

Mocht de gemeente onvoldoende maatregelen nemen om de veiligheid in woontorens te garanderen, dan wil Nissewaard Lokaal op basis van de beantwoording in discussie met de raad hierover.

Bijlage:
Schriftelijke vragen brandveiligheid hoogbouw

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *