Reinis voldoet aan privacyregels

Afvalverwerker Reinis voldoet aan de privacyregels. Dat vertelde Reinisdirecteur Ben Adelmund aan de commissie Leefomgeving. Onlangs was de gemeente Arnhem door de rechter op de vingers getikt. De gemeente zou de privacy van de inwoners schenden.

Volgens Adelmund kwam dit, omdat de gemeente Arnhem een koppeling maakte tussen persoons- en adresgegevens. Reinis kan die koppeling niet maken. Hoewel de pas adresgebonden is, kan Reinis niet de persoonsgegevens koppelen aan deze pas.

Volgens de rechter mag het gebruik van een adres op de afvalpas, zolang het doel duidelijk en gerechtvaardigd is. Volgens Adelmund is het doel van de afvalpas het tegengaan van afvaltoerisme en het sturen op doelstellingen, zoals het verminderen van restafval.

Daarnaast voldoet ook de kentekenregistratie bij de gemeentewerf aan de privacywetgeving. Aan elke pas kunnen maximaal drie kentekens gekoppeld worden. Voorwaarde is wel dat de kentekens na zes maanden worden gewist. Binnenkort zal Reinis het hele systeem leegmaken. Reinis hoopt dit in de toekomst op te lossen, doordat inwoners zich dan vrijwillig kunnen registreren voor een persoonlijk Reinis-account.

2 gedachten over “Reinis voldoet aan privacyregels”

  1. Maar als je je eigen account aan maakt, zijn die gegevens wel gekoppeld.
    Overigens, wie is DE aandeelhouder van Reinis en over welke database beschikt deze 😉 ?

    1. Als die koppeling wordt gemaakt, dan ligt de volgende rechtszaak na de camera-affaire natuurlijk al klaar. Vanuit de bedrijfsvoering van Reinis kan die koppeling niet gemaakt worden. Uiteraard wel als er een Reinis-account wordt gemaakt, maar dat staat iedereen vrij om te doen. Dat is geen verplichting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *