Nissewaard Lokaal: “Regie uit handen gegeven bij grenscorrectie Oudenhoorn”

De gemeente heeft door de tegenstem van ONS, ChristenUnie-SGP en SP rond de grenscorrectie met Oudenhoorn de regie uit handen gegeven. Dat zei fractievoorzitter Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal. Hottentot noemde het besluit betreurenswaardig en vroeg de partijen wat zij verwachten wat er nu zou gaan gebeuren. Daarop volgde vanuit deze partijen geen antwoord. “Ik hoop dat deze partijen straks een goede uitleg hebben voor de kiezers tijdens de aankomende verkiezingen als blijkt dat we financieel zwaarder worden getroffen,” zei Hottentot.

Volgens het voorstel van het gemeentebestuur zou de gemeente Nissewaard € 10,9 miljoen ontvangen voor de grenscorrectie van Oudenhoorn met Hellevoetsluis. Bovendien zou de provincie bereid zijn geweest om te helpen de tekorten na zeven jaar op te vangen. ONS vindt echter dat de financiële consequenties voor de gemeente Nissewaard te groot zijn. “Een grenscorrectie zou betekenen dat de gemeente de komende jaren miljoenen euro’s extra moet bezuinigen. Bezuinigingen die ten koste gaan van alle ruim 84.000 inwoners,” zo stelt de partij op haar website.

Bloeden
“De vraag is of de inwoners van Nissewaard moeten bloeden voor de wens van Oudenhoorn of dat zij moet bloeden voor de keuzes van beide voormalige gemeenten,“ stelde Hottentot in de raad. Hij legde hiermee de verantwoordelijkheid van de zwakke financiële situatie ook bij het beleid van afgelopen jaren, waar ONS mede verantwoordelijk voor is. “De raad van Spijkenisse wist in 2011 al dat het niet goed ging met de financiën, maar koos bewust om een theater te bouwen voor € 27 miljoen. Daarnaast wisten de raad en het college van Nissewaard van de wens van Oudenhoorn, maar nergens kozen zij ervoor om hierop in de begroting te anticiperen.”

Slikken of stikken
Burgemeester Salet noemde de stemming al een pyrrusoverwinning. “Nu kom je in gevecht met de provincie,” zei ze. De provincie heeft aangekondigd een financieel deskundige naar de financiële berekeningen te laten kijken. Daarna wordt de raad een ultimatum voorgelegd; slikken of stikken.

Nissewaard Lokaal vreest dat de gemeente uiteindelijk minder geld krijgt dan was uit onderhandeld, nu de provincie de regie naar zich toe trekt. Juist de inwoners van Nissewaard worden hierdoor de dupe van dit staaltje blufpoker door ONS.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *