Raadsleden Nissewaard Lokaal op stap met politie

De afgelopen weken hebben meerdere raadsleden van Nissewaard Lokaal een dienst meegelopen met de politie van het basisteam Nissewaard. Doel hiervan was meer kennis te krijgen over het werk van de lokale dienders. “Je hebt natuurlijk een vermoeden wat de politie allemaal doet,” vertelt raadslid Remco van Schijndel. “Maar ik had nooit beseft dat vermoeden en werkelijkheid zover uit elkaar lagen.” Ook raadslid Fred Seker had een dienst meegelopen. “Ik ben onder de indruk op welke wijze men zich inzet,” vertelt hij. “Door een dienst mee te lopen, heb ik nog meer waardering gekregen voor het politiewerk.”

Hoewel de politie doet wat het kan, viel met name de onderbezetting op bij Van Schijndel. “In de volledige avonddienst werd er met drie agenten gewerkt in het hele gebied dat Nissewaard rijk is,” vertelt hij. “Men spreekt wel eens over onderbezetting, maar de immense werkdruk had ik nooit verwacht bij de politie. Toch blijven deze agenten zich professioneel inzetten.” Een conclusie die Seker deelt. “Het is niet altijd makkelijk, maar het basisteam Nissewaard verricht uitstekend werk,” stelt hij.

Overeenkomsten
Koos Smeding, werkzaam in de zorg, zag overeenkomsten rond de werkdruk en het personeelsverloop. “Het kost tijd om werkrelatie op te bouwen met inwoners en kennis op te doen van het gebied en de wijken,” zegt Smeding. “Net als in de zorg staat dit onder druk, omdat agenten van tijd tot tijd elders moeten invallen vanwege noodzakelijke bezetting in andere gebieden.”

Veelzijdig werk
Van Schijndel was onder de indruk van de veelzijdigheid van het werk. “Zo moesten wij eerste hulp verlenen bij een ouder iemand,” vertelt hij, “om even later de situatie te moeten beoordelen van iemand die op het rechte pad probeert te blijven. We moesten zelfs iemand helpen die suïcidaal was.”
Ook Smeding was onder de indruk. “Er zijn veel bijkomende taken bij het uitoefenen van het vak,” stelde hij vast. “Denk aan het uitvoeren van controles bij inwoners met een wapenvergunning, en bezit ervan, tot het bezorgen van openstaande boetes en vorderingen. Ook dit brengt veel tijd met zich mee.”

Tekort aan agenten
Ondanks het chronisch tekort aan agenten in heel Nederland, slaagt de politie van Nissewaard erin om met veel passie en energie de werkzaamheden goed uit te voeren. Dat concludeerden de drie raadsleden na een interessante meeloopdienst. “Mijn verwondering spreek ik dan ook hardop uit voor de passie en professionaliteit die deze agenten toonden in hun werk,” sluit Van Schijndel zijn conclusie af.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *