Raadsbreed: Mantelzorg

Gezocht Mantelzorger,

Vreemd dat de gemeente Nissewaard mantelzorgers zoekt. Of is dit een gevolg van de decentralisaties?! Gemeentes zijn nu de regisseurs van het Rijk, omdat zij dichter bij de mensen zouden staan. Ook door de participatiewet; iedereen moet op de één of andere manier meedoen.

Vanwege de decentralisaties zijn er minder professionele handen aan het bed, in de breedste zin van het woord. Dit komt doordat er minder geld beschikbaar is om dit te bekostigen. Nog maar een paar jaar geleden werden ouderen en gehandicapten bijgestaan door huishoudelijke hulp bij de schoonmaak, wasgoed en verdere huishoudelijke klusjes. De wijkverpleegster kwam voor de dagelijks medische hulp. Door alle bezuinigingen en het langer thuis wonen voelen we steeds meer de druk om het delen van deze taken op ons te nemen en zo proberen te voorkomen dat zieke, zwakkere ouderen en gehandicapten vervuilen of zichzelf dusdanig gaan verwaarlozen dat wij ons schamen hier niets aan te doen. Natuurlijk zijn er genoeg van deze groepen die slechts een beetje hulp vragen. Bijvoorbeeld bij het invullen van de enorme bergen administratie die ze te verwerken krijgen. Maar bij wie komt dit allemaal terecht?! Bij mensen die wij mantelzorger noemen. Gedwongen of vrijwillig onbetaalde hulp bieden bij de hulpbehoevende groepen.

Mantelzorger ben je al wanneer je een of meerdere keren in de week op bezoek gaat bij je ouders, buren, vrienden of gehandicapten bij wie je wat hand- of spandiensten verleend.
Maar, en hier gaat het voornamelijk om, er zijn mantelzorgers die zoveel hand- en spandiensten verlenen dat zij zelf van voren niet meer weten dat ze van achteren leven. Mantelzorgers die er nodig even uit moeten om tot rust te komen of die wat hulp nodig hebben bij hun “zorgwerkzaamheden”.

Bij wie kun je hier nu voor terecht? De gemeente heeft daarom een subsidie ter beschikking gesteld ter voorkoming van overbelasting bij mantelzorgers. Nissewaard Lokaal ondersteunt dit initiatief van harte. Bij een zieke of overspannen mantelzorger zijn uw vrienden, familie, kinderen en of buren immers niet gebaat.

Om eens rustig over alle mogelijkheden van hulp en ondersteuning te praten met anderen kunt u terecht bij het Steunpunt Mantelzorg Spijkenisse. Dit steunpunt organiseert elke tweede maandagmiddag van de maand inloop tussen 14.00 tot 16.00 uur in de Mantelzorgsalon in Ontmoetingsruimte Mei aan de Winston Churchilllaan 31 in Spijkenisse.
De toegang is gratis en u hoeft zich niet aan te melden, tenzij dit apart is aangegeven.

Informatie hierover wordt met name gedeeld via internet. Zeker mensen die niet in het bezit zijn van internet zouden hierover door lezers op de hoogte gebracht moeten worden. Kent u iemand die aan mantelzorg doet? Geef dit door aan hen die dit betreft. Laat de mantelzorger geen patiënt van zijn eigen zorg worden.

Tom den Daas
Raadslid Nissewaard Lokaal

1 gedachte over “Raadsbreed: Mantelzorg”

 1. Hoi Tom,

  Langzamerhand zien we steeds meer ouderen in de problemen komen.

  Het grootste probleem van de mantelzorgers is de reistijd die ze elke keer kwijt zijn.

  Zonder vergunning is het sinds kort mogelijk om een mantelzorgwoning te plaatsen in de tuin. Dat kan ook wel eens de oplossing zijn om de oudere en de mantelzorger te ontlasten.

  U geeft aan dat er subsidies zijn.
  Wellicht interessant om dit is op een hele nieuwe en mooie manier op te lossen, dit alles op een mooie manier dichter bij de mensen te krijgen.

  Een mooi idee heb ik om dit goed onder de aandacht te brengen en hoop dat u open staat voor een gesprek.

  Ik hoor graag van u.

  Hartelijke groet,

  Mervyn Verploegen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *