Raad stemt in met opvang vluchtelingen

Nissewaard Lokaal tegen opvang vluchtelingen

Nissewaard Lokaal heeft zich in de raadsvergadering van 22 maart j.l. negatief uitgelaten over de komst van vluchtelingen naar Spijkenisse. Samen met Forza stemde de partij tegen het voorstel. Veel haalde dat niet uit, omdat de overige acht partijen wel konden instemmen met de komst van deze groep.

“Opvallend”, zo stelde fractievoorzitter Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal, “omdat uit een enquête van nieuwssite Spieke bleek dat een meerderheid van de ONS-, VVD-, LOB- en SP-stemmers tegen de opvang van vluchtelingen is. Als deze partijen zouden luisteren naar hun kiezers, dan zouden we in de gemeenteraad een meerderheid hebben tegen de komst ervan.” De partij maakte duidelijk dat zij, en haar achterban, geen problemen hebben met de opvang van echte vluchtelingen. Volgens Nissewaard is het merendeel van de huidige vluchtelingen dat echter niet. “Tussen de paar vluchtelingen zitten helaas teveel gelukszoekers en zelfs mensen die het niet goed voor hebben met onze manier van leven. Zij duperen daarmee niet alleen de echte vluchtelingen, maar ook onze manier van leven, en ons sociale systeem.”

Gevaar
Het CDA kon zich niet voorstellen dat vluchtelingen naar Nederland kwamen en hun vrouw en kinderen in gevaar zouden brengen om geluk te vinden. Hottentot pareerde dat door op te merken dat het Syrische jongetje Aylan, symbool voor de vluchtelingenproblematiek, is omgekomen omdat zijn vader naar de tandarts wilde in Duitsland. Al drie jaar woonde het gezin veilig in Turkije, voor zij aan de dodelijke tocht begonnen.

Proefdieren
Volgens Nissewaard Lokaal moeten de partijen die nu instemmen met de komst van vluchtelingen de risico’s erkennen. “Wij moeten niet wegkijken en negeren dat de gebrekkige grenscontroles gevaren, zoals Brussel en Keulen, in de hand werken”, betoogde Hottentot. “We moeten erkennen dat dit mogelijk is en de kansen dat dit gebeurt zonder de nodige grenscontroles groot zijn. Dit is ook een angst van onze inwoners. Zij willen geen proefdieren zijn vanwege de politiek correcte minderheid in onze gemeente.”

Veiligheid
Andere partijen erkenden dat de veiligheid van onze inwoners niet gegarandeerd kon worden, maar vonden dat geen reden om tegen te stemmen. Nissewaard Lokaal waarschuwde ervoor dat het COA niet in staat is om de achtergrond van asielzoekers te onderzoeken. Wachttijden hiertoe zijn inmiddels opgelopen van vier tot zes weken naar zes maanden. Burgemeester Salet gaf aan dat er drie soorten asielzoekers naar Spijkenisse komen. Statushouders, dat zijn mensen die mogen blijven en in afwachting zijn van een woning, mensen die nog op een besluit wachten en uitgeprocedeerde asielzoekers.

Met dertig stemmen voor en drie tegen zette de gemeenteraad de deur open voor de realisatie van een vluchtelingenopvang aan de Boyleweg in Spijkenisse.

Lees het volledige betoog van Nissewaard Lokaal op Facebook.

Bekijk de video van nieuwssite Spieke over het debat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *