Parkeren in garages toegenomen

Het aantal bezoekers in de gemeentelijke parkeergarages is toegenomen. Dat blijkt uit de Parkeermonitor 2015. Voor Nissewaard Lokaal komen deze cijfers niet als een verrassing. “Wij hebben altijd geroepen dat het verhogen van de tarieven een negatief effect zou hebben op het bezoek van het winkelcentrum”, zegt Chris Hottentot, namens de partij. In 2015 zijn de tarieven voor het eerst in jaren fors verlaagd. De partij is zelfs voorstander om de tarieven voor meerdere jaren laag te houden om de verzwakte centrumeconomie weer te laten herstellen en nieuwe huurders perspectief te bieden. Een voorstel dat tot op heden door het college is afgehouden. Het college wil eerst de pilot afwachten, nadat deze al met één jaar is verlengd tot eind 2016. Later dit jaar volgt een voorstel.

In 2013 (uurtarief € 1,70) waren er 914.458 kort parkeerders in de gemeentelijke garages. Nadat het uurtarief verhoogd werd naar € 1,90 daalde het aantal naar 823.564. Inmiddels zit in 2015 het aantal bezoekers zelfs boven het aantal van 2013. In 2015 kwamen er 935.128 kortparkeerders in de garages, een stijging van 2,3% ten opzichte van 2013.

Door de toename van het aantal parkeerders steeg ook het aantal winkelbezoekers, liet de gemeente weten. Het winkelcentrum in het hart van Spijkenisse heeft in de tweede helft van 2015 7,9% méér bezoek gehad dan dezelfde periode het jaar ervoor. Spijkenisse doet het hier beter dan de landelijke trend. Daar was er een daling van 2%.

De opbrengsten voor naheffingen blijven achter bij de verwachtingen. Dit leidde tot de opmerking van Nissewaard Lokaal om deze in het vervolg niet meer te begroten. Naheffingen zijn een boete als gevolg van ‘fout gedrag’. Volgens de partij moeten naheffingen gezien worden als een ‘nadelig voordeel’. “Als iedereen zich aan de regels houdt, dan hebben we daar geen inkomsten uit, dat streven we ook na”, aldus Hottentot.

Wethouder Mourik antwoordde dat zo’n besluit aan de raad is. Wel waarschuwde zij ervoor dat in zo’n geval de begroting op een andere manier sluitend moet worden gekregen.

2 gedachten over “Parkeren in garages toegenomen”

  1. wim van ekelenburg

    In 2013 (uurtarief € 1,70) waren er 914.458 kort parkeerders in de gemeentelijke garages. Nadat het uurtarief verhoogd werd naar € 1,90 steeg het aantal naar 823.564. ????????????????????????????????

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.