Nissewaard Lokaal wil beeld van lokale effecten stikstofuitspraak

Nissewaard Lokaal heeft tijdens de commissie Leefomgeving gevraagd maar de gevolgen van de stikstofuitspraak door de Raad van State. De partij wil weten wat deze uitspraak betekent voor het lokale beleid op onder meer woningbouw en infrastructuur.

Volgens de Wet natuurbescherming is een vergunning nodig voor activiteiten die kunnen leiden tot schade aan Natura 2000-gebieden. Daarom introduceerde de Rijksoverheid in 2015 het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Het PAS maakte het mogelijk om stikstof uitstotende activiteiten toe te laten, vooruitlopend op de positieve effecten van PAS-maatregelen. De Raad van State oordeelde dat zo’n toestemming ‘vooraf’ niet mag.

In de knel
Hierdoor zijn diverse projecten ongeldig verklaard. Zo gaan infrastructurele projecten als de verbreding van de A27 bij Utrecht en de aanleg van een nieuwe aansluiting op de A9 bij Heiloo niet door. Maar ook gemeenten ondervinden problemen bij diverse bouwprojecten. Zo is inmiddels bekend dat de woningbouw in Eindhoven en Den Haag in de knel komen door de uitspraak.

Lokale effecten
Om die reden wil Nissewaard Lokaal weten wat de lokale effecten zijn van deze uitspraak. Wethouder Igor Bal (VVD) gaf aan dat de uitspraak ook effect heeft op projecten binnen de gemeente, maar kon hier niet concreet in worden. Hierop drong Nissewaard Lokaal aan om voor de raad alsnog met een overzicht te komen van alle projecten. Hoewel Bal daar in eerste instantie niets voor voelde, ging hij na steun van meerdere partijen voor de oproep van Nissewaard Lokaal alsnog overstag.

Inzicht
Nissewaard Lokaal vindt het belangrijk om inzichtelijk te krijgen welke problemen er kunnen ontstaan. “Dit helpt ons om met deze kennis komende raadsvoorstellen op de juiste waarde in te kunnen schatten,” zei fractievoorzitter Chris Hottentot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *