Nissewaard Lokaal: “We worden de energietransitie ingerommeld”

“De eerstvolgende parlementaire enquête, dat is wat de Energietransitie voor Nederland gaat betekenen.” Dat zei fractievoorzitter Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal bij de behandeling van de Regionale Energiestrategie (RES). Dertig regio’s in Nederland moeten plannen presenteren aan het Rijk hoe zij van het gas af willen gaan en duurzamer willen worden. “De RES is een voorbeeld hoe men verblind raakt door ambities en daardoor geen oog meer heeft voor de gevolgen voor onze inwoners. We jagen inwoners op hoge kosten. Ze worden gedwongen om te investeren en ze verdienen het niet terug.”

Volgens Hottentot blijkt uit aanzienlijk veel voorbeelden dat de energietransitie nu al aan het mislukken is. Zo hebben de inwoners uit Zwolle grote problemen met restwarmte. Ze kunnen er niet vanaf, ondanks problemen en torenhoge rekeningen. Ook het gemeentebestuur zit inmiddels met de handen in het haar.

Stroomstoringen
Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat windmolens te dicht bij woningen gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Daarnaast blijken netwerken overwegend draaiend op zon- en windenergie minder betrouwbaar. “In Californië en, dichterbij, in Duitsland vinden er regelmatig stroomstoringen plaats, omdat het netwerk te weinig stroom maakt om aan de vraag te voldoen,” stelde Hottentot. Ook zijn vraag en aanbod niet in balans. “Zonnepanelen leveren het meeste op in de zomer, terwijl de vraag in de winter het grootst is.”

Op kosten gejaagd
De RES richt zich ook op het stimuleren van zonne-energie op daken. Maar bedrijven worden zwaar ontmoedigd om hier aan te beginnen, vertelde Hottentot verder. “Hoewel zij op stroom kunnen besparen door deze panelen te plaatsen, worden bedrijven aan de andere kant op kosten gejaagd. De premies van brandverzekeringen stijgen meer dan de besparing aan energie op zonnepanelen. Dit ondermijnt dus het draagvlak om panelen te plaatsen.”

Ondoordacht
Volgens Nissewaard Lokaal is de huidige RES te ondoordacht. Er is te weinig oog voor de problemen die zich nu al manifesteren. “We worden de Energietransitie ingerommeld,” zei Hottentot. Hoewel Nissewaard Lokaal niet tegen energiebesparing en het verduurzamen van woningen is, vindt de partij dat de plannen rond de RES te snel gaan. “We praten al over de inrichting van een huis, terwijl het huis niet op orde is. Het staat bouwkundig niet stabiel,” hield Hottentot de andere commissieleden voor.

Tevergeefs, een ruime meerderheid van de partijen stemde in met de RES 1.0.

2 gedachten over “Nissewaard Lokaal: “We worden de energietransitie ingerommeld””

  1. Marianne Tieman

    Zóó eens met de visie van Nissewaard Lokaal mbt RES. Goed stuk.

    Stel ambitie (ego) niet boven het belang van de inwoners. Gebruik gemeentegeld liever voor gedegen onderzoek.

    Een huis koop je toch ook niet zonder bouwkundig onderzoek.

  2. Ben het met Hottentot eens ,dit is een uitgedragen geld klopperrij om de burgers van deze gemeente monddood te maken want de mensen trappen er toch wel in ,ik hoop dat dit de eerste 50 jaar niet gaat gebeuren .Als men aan het milieu denk had men ook Schiphol niet moeten uitbreiden en eerder moeten afbouwen dit is een van de vele voorbeelden die ik naar voren brengt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *