Nissewaard Lokaal vraagt duidelijkheid aardgasbeleid

Nissewaard Lokaal heeft in de gecombineerde commissievergadering gevraagd naar het gemeentelijk aardgasbeleid. De nationale overheid heeft aangekondigd de aardgaswinning in Groningen af te bouwen. Het doel is er in 2030 geen aardgas meer wordt gewonnen uit het Groningse gasveld. Daarnaast deed een brede klimaatcoalitie, bestaande uit vijftien energiebedrijven en milieuorganisaties, een oproep om vanaf 2021 geen ouderwetse, gasgestookte cv-ketel meer in huis te plaatsen. Dit leidt er toe dat er naar andere alternatieven gezocht moet worden. Dit kan onder meer door het importeren van aardgas, maar ook door de bestaande woningvoorraad te verduurzamen.

Volgens Nissewaard Lokaal weten bewoners door dit soort berichten niet meer waar zij aan toe zijn. “Bewoners vragen zich af wat zij moeten doen bij het vervangen van de CV-ketel,” stelt fractievoorzitter Chris Hottentot. “Zij willen weten of zij nog zonder problemen de CV-ketel voor een nieuwe kunnen vervangen of over moeten gaan op andere oplossingen. Bovendien willen zij weten aan welke andere oplossingen zij moeten denken en of er wijkgerichte oplossingen komen.”

Nissewaard Lokaal wil daarom weten of er al ideeën zijn bij de gemeente hoe er vanuit onze gemeente invulling gegeven gaat worden. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal adviseert inmiddels ook al om eerst bij de gemeente te informeren naar plannen om wijken en straten gasloos te maken, alvorens een warmtepomp aan te schaffen. “Het is daarom belangrijk dat de gemeente hier over heeft nagedacht en bewoners goed kan voorlichten,” stelt Hottentot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *