Nissewaard Lokaal voor verkoop Eneco aandelen

Nissewaard Lokaal kan instemmen met de verkoop van de Eneco aandelen, mits deze voldoende opbrengen. Een definitief besluit door de raad volgt pas in 2018, als bekend is wat de aandelen moeten opleveren.

Ruim 53 gemeenten zijn momenteel in bezit van aandelen Eneco. Gemeenten waren aandeelhouder, omdat Eneco als netbeheerder een publiek belang diende. De staat dwong afsplitsing van de taken af, waardoor er een netwerkbeheerder (Stedin) en een energieleverancier (Eneco) overbleef. Nu de rechter heeft bepaald dat deze afsplitsing terecht was geëist door de staat, kunnen gemeenten hun aandelen Eneco verkopen.

Doordat Den Haag, Rotterdam en Dordrecht al hebben aangekondigd hun aandelen te willen verkopen zijn de overige gemeenten hun meerderheid in Eneco sowieso kwijt. Reden waarom ook Nissewaard Lokaal van mening is om de aandelen te verkopen. Als kleine aandeelhouder is de invloed van Nissewaard als gemeente te gering. Bovendien verbetert de verkoop van Eneco aandelen de slechte, financiële positie van de gemeente Nissewaard enorm. Door de aandelen van alle gemeenten samen in één keer te verkopen kan elke gemeente meer geld krijgen, dan als de gemeente later zelf haar aandeel tracht te verkopen.

Meerdere partijen, waaronder CNV, Greenpeace, personeel en gemeenten uit het noorden van het land vrezen dat een nieuwe aandeelhouder zal breken met de groene koers van het bedrijf. De gemeenten proberen bij de verkoop dit belang mee te laten wegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *