Nissewaard Lokaal tegen Regionale Energiestrategie

Nissewaard Lokaal heeft zich uitgesproken tegen de Regionale Energiestrategie die op dit moment wordt opgesteld. De partij wil een pas op de plaats en vraagt meer realiteitszin van alle betrokken partijen. Volgens fractievoorzitter Chris Hottentot is de omschakeling naar zon- en windenergie niet haalbaar. Zo vertelde Hottentot dat de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie liet weten dat er momenteel slechts 3% van de energie wordt gewonnen via zon- en windenergie. Terwijl het hele land wordt ontsierd en er al miljarden aan subsidie in is gestopt. “De opbrengst is vrijwel nul,” zo citeerde Hottentot uit een eerdere column van Ronald Plasterk in de Telegraaf.

Daar bovenop, liet Hottentot weten, heeft het Planbureau voor de Leefomgeving al berekend dat het verduurzamen van woningen zonder extra subsidies niet rendabel is voor huizenbezitters. Een huishouden dat van energielabel D naar energieneutraal wil moet hiervoor gemiddeld € 35.000 neertellen. Dat levert maandelijks een besparing op van €50 aan woonlasten. Zelfs over een periode van 30 jaar, is die besparing niet voldoende om de investering van € 35.000 terug te verdienen, zo rekende Hottentot voor. “Sterker nog, maar € 18.000 is terugverdiend. De helft.”

Volgens Nissewaard Lokaal slaan de provinciale overheid en de Rijksoverheid een doodlopende weg in, die eindigt met een val in een diep ravijn. De partij wil daarom dat er gestopt wordt met de bestaande energietransitie en dat gemeenten een signaal gaan afgeven aan het Rijk dat de huidige weg niet haalbaar is.

De partij wil liever een pas op de plaats en roept op om de mogelijkheden van kernenergie te onderzoeken. Deze energievorm is voor nu buiten de hele energietransitie gebleven. Een gemiste kans, zo vindt Nissewaard Lokaal.

Bekijk hieronder de bijdrage van fractievoorzitter Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal. De gehele discussie kan bekeken worden op de site van de gemeente vanaf 1.37.00.Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *