Nissewaard Lokaal niet eens met resultaten onderzoek spoedzorg

Nissewaard Lokaal is het niet eens met de resultaten rond het onderzoek spoedzorg. Onderzoeksbureau Rebel heeft het onderzoek in opdracht van de vier gemeenten op Voorne-Putten uitgevoerd. Aanleiding van het onderzoek was de toenemende druk op de acute zorg. Volgens Rebel is de belangrijkste conclusie dat de kwaliteit van de acute zorgketen op Voorne-Putten goed geborgd is, maar dat deze net als bij andere regio’s wel onder druk staat. Volgens Rebel bieden ziekenhuizen nu meer gespecialiseerde zorg aan, waardoor betere zorg op deze locaties geboden kan worden.

Nissewaard Lokaal heeft geen goed woord over voor het onderzoek. “Het noemen van gespecialiseerde zorg is een marketingverhaal van ziekenhuizen om de jarenlange bezuinigingen goed te praten,” zegt raadslid Tom den Daas van Nissewaard Lokaal. “De onderzoekers zijn naar onze mening te veel op de stoel van de ziekenhuizen, ambulancezorg en de zorgverzekeraars gaan zitten. Zij hebben vooral in hun onderzoek gewezen op de veranderende zorgvraag en de toenemende specialisaties, maar hebben daarbij de noodzaak voor deze regio uit het oog verloren.”

Voorbij rijden
Volgens Nissewaard Lokaal praat het onderzoek vooral goed waarom er zoveel zorg is verdwenen van het eiland, maar heeft het te weinig aandacht voor de gevolgen voor de bewoners. “Er is veel zorg verdwenen in de afgelopen jaren, terwijl de bestaande ziekenhuizen niet zijn meegegroeid,” stelt Den Daas. “De gevolgen ondervinden we inmiddels in heel Nederland. Regelmatig vragen ziekenhuizen om hen voorbij te rijden vanwege drukte. Dat was in onze regio dan ook aanleiding om op een dergelijk onderzoek aan te dringen. Dan kan je meer gespecialiseerde zorg aanbieden, als je mensen vervolgens niet op tijd kunt helpen dan heb je er helemaal niets aan.”

Fataal
De resultaten van het onderzoek veranderen daarom niets aan de huidige eisen die de partij stelt aan de spoedzorg. Volgens Nissewaard Lokaal blijft 24/7 spoedzorg op Voorne-Putten hard nodig. De komende jaren worden er nog meer huizen gebouwd op Voorne-Putten. Het aantal inwoners blijft stijgen en vergrijst bovendien. Daarnaast breidt het bedrijfsleven zich ook uit in de regio, zoals op de Tweede Maasvlakte en op Kickersbloem 3.

“We hebben 150.000 inwoners en met de Rotterdamse haven een groot risicogebied waardoor het hebben van spoedeisende hulp op korte afstand letterlijk van levensbelang is. Het kan fataal zijn voor degene in de ambulance als deze nog verder moet rijden, omdat er geen plaats is of er geen gespecialiseerde artsen beschikbaar zijn,” besluit Den Daas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *