Nissewaard Lokaal: financiën gaan beter, waakzaamheid blijft

De gemeente moet waakzaam blijven voor uitgaven nu het financieel beter gaat, stelt Nissewaard Lokaal tijdens de begrotingsraad. “Laten we nog niet focussen op extra uitgaven en eerst de schulden en financiële risico’s goed in beeld krijgen,” zei fractievoorzitter Chris Hottentot in zijn reactie op de begroting voor 2019.

Het weerstandsvermogen – het vermogen om financiële tegenvallers op te vangen en dat jaren op het een na laagste niveau stond – is inmiddels gestegen. Bovendien neemt de Algemene Reserve, de gemeentelijke spaarpot, toe. Volgens Nissewaard Lokaal zijn er echter nog voldoende risico’s die er toe kunnen leiden dat de gemeente weer geld verliest. Zo moet de gemeente uiterlijk eind 2019 alle grondprijzen verlagen van gronden die niet voor woningbouw ontwikkeld worden. Het afschrijven van deze gronden kan er toe leiden dat de gemeente de Algemene Reserve moet aanspreken. “Dit kan een flinke aanslag op de reserves leggen,” zei Hottentot in zijn pleidooi.

Tegelijkertijd erkende Nissewaard Lokaal dat bestaande beleidszaken doorlopen. “We kunnen niet als ons geld oppotten en niets doen,” stelde Hottentot. Om die reden kon Nissewaard Lokaal instemmen met de huidige begroting voor 2019. ”Maar waakzaamheid blijft,” zo besloot hij.

2 gedachten over “Nissewaard Lokaal: financiën gaan beter, waakzaamheid blijft”

    1. Fractie Nissewaard Lokaal

      Het klopt dat het nog niet goed is. Dat hebben we ook aangegeven, waakzaamheid is nodig. In feite zegt de provincie hetzelfde. Er zijn nog genoeg risico’s en die moeten we afbouwen. Gelukkig gaat dat de goede kant op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *