Nissewaard Lokaal en GroenLinks bezoeken NAM

Afgelopen donderdag 21 september brachten Nissewaard Lokaal en GroenLinks een werkbezoek aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Barendrecht. Het bezoek was op uitnodiging van de NAM. Met als doel om meer kennis op te doen over de werkzaamheden in Spijkenisse. De fracties wilden met het bezoek dan ook kennisnemen van de maatregelen die de NAM neemt om de veiligheid van de inwoners te waarborgen. Naast de gemeente Nissewaard waren ook andere, omliggende gemeenten uitgenodigd om deze informatieve rondleiding bij te wonen.

Tijdens de rondleiding werd verteld dat er tussen Barendrecht en Spijkenisse een pijpleiding loopt. Hiermee wordt het gas, dat in Spijkenisse door de NAM wordt gewonnen, getransporteerd naar Barendrecht.

Remon van Bree en Remco van Schijndel, raadsleden van Nissewaard Lokaal, vinden met name veiligheid voor de inwoners van de gemeente Nissewaard van cruciaal belang. “De veiligheid van onze inwoners staat voorop,” aldus Van Bree. “Wij vinden het dan ook belangrijk om te zien hoe de NAM deze veiligheid weet te waarborgen.”
De NAM liet weten daar zeker aandacht voor te hebben. Om die reden heeft de NAM op een diepte van 100 meter een zogeheten afsluiter aangebracht. Deze vormt een veiligheidsbarrière, mocht er onverhoopt toch een incident plaatsvinden tijdens het gaswinningsproces.

Omwonenden
De beide fracties van Nissewaard Lokaal en GroenLinks wilden inzicht verkrijgen hoe de NAM niet alleen de fysieke veiligheid van de inwoners van Nissewaard waarborgt, maar ook hoe zij de milieu-impact minimaliseert. Daarnaast waren zij geïnteresseerd hoe de NAM eventuele overlast voor omwonenden weet te minimaliseren en hoe zij actief en regelmatig geïnformeerd zijn over de ontwikkelingen en veiligheidsmaatregelen tijdens de gaswinning. Van Schijndel gaf aan dat de vragen van beide fracties kritisch waren, mede geïnspireerd door de ervaringen in Groningen. Hij benadrukte richting NAM het belang van een open en transparante communicatie tussen de NAM en de gemeenschap.

Inzicht
Het werkbezoek bood beide fracties de kans om meer inzicht te krijgen in de werkzaamheden van de NAM. Zeker met betrekking tot gaswinning in Spijkenisse.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *