Meerderheid raadspartijen wil geen stemwijzer voor inwoners

Hoewel veel mensen gebruik maken van online stemwijzers, wil een meerderheid van de raadspartijen dit niet invoeren tijdens de raadsverkiezingen in 2018. De partijen ONS, VVD en LOB vinden een digitale stemwijzer niet toereikend om kiezers te ondersteunen bij hun stemkeuze, zo bleek in de commissie Bestuur. Zij zien liever een pagina met informatie over alle partijen in de krant. Nissewaard Lokaal betreurt dit. Volgens de partij is het in het huidige digitale tijdperk ondenkbaar dat er voor de stemmende inwoners geen stemwijzer komt.

De VVD vindt dat partijstandpunten niet zijn te vangen in slogans of stellingen. Zij vindt het de verantwoordelijkheid van individuele partijen om hun standpunten uit te dragen. D66 gaf aan dat onderzoek aantoont dat met name twijfelende stemmers over de streep worden getrokken. De VVD betwijfelt echter of een stemwijzer opkomst bevorderend is. ONS gaf aan geen voorstander te zijn vanwege eerdere ervaringen met standpunten. Toen bleek er, volgens ONS, geen overeenstemming was over de stellingen en zouden ONS-kiezers niet op ONS zijn uitgekomen.

Nissewaard Lokaal gaf aan dat stellingen in gezamenlijkheid bepaald konden worden. Bovendien toetst de organisaties of het gegeven antwoord ook klopt met het partijprogramma. Desondanks was ONS niet te vermurwen.

Gezien de krappe stemverhoudingen, 19 tegen en 18 voor, zal het gemeentebestuur met een voorstel komen. Het uiteindelijke besluit wordt in de raad genomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *