Groei!

De eerste twee weken van 2017 hebben bij mij en Chris Hottentot in het teken gestaan van een aantal kennismakingsgesprekken. Nissewaard Lokaal wil doorgroeien en dat kan alleen samen met enthousiaste inwoners. Samen hebben we, verdeeld over drie avonden, vijftien hele, enthousiaste inwoners gesproken die net zo als onze partij een andere koers willen in de gemeente. Chris en ik hebben het over een scala aan onderwerpen gehad. Ik kan wel stellen dat het vijftien hele, leuke gesprekken zijn geweest. Alle denkbare onderwerpen zijn de revue gepasseerd. Uiteraard de financiële situatie, maar ook infrastructuur, zoals de bereikbaarheid van Nissewaard (waarbij de nadruk ligt op Spijkenisse), het openbaar vervoer, woningbouw, de leegstand in het centrum van Spijkenisse en de openbare buitenruimte en het onderhoud. Verder sociaal beleid en zorg, zoals een plek voor de jeugd, het Spijkenisse Medisch Centrum en de werkgelegenheid. Vrije tijd en cultuur, waaronder sportverenigingen en het recreatiegebied de Bernisse. En leefbaarheid, waaronder afvalbeleid en milieu. Volgens mij ben ik er nog een aantal vergeten, maar daarmee wil ik niemand tekort doen.

Ik kan wel stellen dat onder de belangstellenden die Chris en ik hebben gesproken enorm veel kennis aanwezig is. Samenwerken om een andere koers te realiseren in Nissewaard, waarbij de aandacht verdeeld wordt over Spijkenisse en de zes prachtige kernen die er in onze gemeente liggen. Ik ben dan ook zeer positief dat wij met elkaar een andere koers in kunnen zetten, waarbij de nadruk ligt op een goede verdeling van inkomsten en uitgaven. Met daarbij hoog in het vaandel duurzaamheid en een goede beheersbaarheid in de toekomst. Wat daarbij vooral niet moet worden vergeten; de mening van de inwoners is en blijft belangrijk en er moet naar de inwoners worden geluisterd. Zij weten meestal beter wat er in hun buurt of wijk speelt. Er is dus nog genoeg werk te verzetten, maar ik ben er van overtuigd dat wij met elkaar de klus kunnen klaren.

Nu even terug naar de laatste weken van 2016. Het centrum van Spijkenisse werd opgefleurd met kersthuisjes op een aantal plekken, om zo een kerstmarkt te realiseren. In de periode dat de kerstmarkt er stond ben ik toch regelmatig in het centrum geweest. Hoewel de meningen verdeeld zijn, ben ik toch zeer positief dat het BIZ zich heeft ingespannen om een kerstmarkt te organiseren. Ik wil ze dan ook aansporen om in 2017 ervoor te zorgen weer een kerstmarkt te organiseren. Ik weet natuurlijk niet of de bezoekersaantallen erdoor omhoog zijn gegaan. Ik ga er wel vanuit en van mij krijgt het BIZ daarom een pluim.

In het verlengde van het bovenstaande wil ik wel mijn zorgen uiten over het beleid rond de parkeertarieven. Om de ontwikkeling van het centrumgebied te stimuleren is het van belang dat de parkeertarieven voor een langere periode vast staan. Dat geeft de ondernemers de kans om te investeren in hun onderneming en het bindt de winkel die ze hebben langer aan het centrum. Ze bouwen een klantenkring op en dat is van belang voor de continuïteit van hun onderneming en draagt bij aan de levendigheid van het centrum. Het is dan van groot belang dat er wordt gekeken naar de lange termijn en niet naar het vullen van de gemeentelijke schatkist. Lange termijn denken is dus belangrijker. De zekerheid is dan geborgd en de inkomsten liggen over een langere termijn vast. Een zwalkend beleid kan juist leiden tot minder inkomsten en daar zitten wij niet op te wachten.

Dit is mijn column van de maand januari 2017. Een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. Hebben jullie ideeën voor mij column van februari laat het mij dan even weten.

Mailen kan naar voorzitter@nissewaardlokaal.nl.

Fred Seker
Voorzitter

3 gedachten over “Groei!”

  1. Veel succes met de nieuwe mensen en het is goed dat er groei is. Ja, de kerstmarkt in centrum krijgt ook een pluim voor het proberen, maar… ik raad hen toch aan even naar Aken te gaan om te zien wat daar allemaal is. Naast de vreterijen ook mooie dingen, en geen telefoonmapjes.

    Voor bereikbaarheid ben ik ook natuurlijk, maar niet ten koste van natuurgebied, Je kent me 🙂

    Houdt ook hoog, liefst in top, de natuur van Spijkenisse, de stadsnatuur en zorg dat men kapt met kappen van bomen, dat er meer hogere struiken komen. Dat gaat samen met het herbergen van kleine vogels, egels en vleermuizen en juist deze dieren werken mee aan een leefbaar Spijkenisse doordat zij evenwicht brengen. Ook voor het beleid klimaatverandering hebben we natuur nodig.

    En… bij meer bereikbaarheid eigenlijk ook stop op bouwen, want men is bij betere bereikbaarheid geneigd te gaan bouwen en komen er meer mensen en dan zit je over een aantal jaren weer met vervoer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *