Begroting 2016: Pilot lage parkeertarief met één jaar verlengd

Evaluatie in 2016

De pilot die in november 2014 van start ging om bij wijze van proef het parkeertarief in de parkeergarages in Spijkenisse te verlagen naar één euro per uur, wordt met één jaar verlengd tot 1 januari 2017. Nissewaard Lokaal is tevreden met deze verlenging, maar had eigenlijk meer inzet gezien. De partij is van mening dat het parkeertarief voor langere termijn laag moet worden gehouden. Dit stimuleert ondernemers om zich lokaal te vestigen en bezoekers om vaker in Spijkenisse te komen shoppen.

Afgelopen periode hebben veel grote winkelketens, waaronder Miss Etam, Promiss en Dixons, het moeten afleggen op landelijk niveau. Desondanks is het bezoek aan Spijkenisse daardoor niet omlaag gegaan. In het eerste halfjaar is een stijging van 40.000 kortparkeerders gemeten door de lage parkeertarieven van één euro per uur vergeleken met een jaar eerder. Tussen 2010 en 2014 heeft de gemeente de tarieven meerdere malen verhoogd. Dit leidde tot een terugval van parkeerinkomsten en minder bezoekers naar het centrum. Om het tij te keren koos de gemeente er in 2014 voor om de tarieven in de parkeergarages tijdelijk te verlagen.

Pilot
Dit leidde in deze periode al tot de komst van Cookery Shop, Dakota & Co, Gers en Brownies & Downies. Om een goed beeld te krijgen over het effect van het verlaagde tarief in de garages in relatie tot het bezoek aan het centrum en het consumentengedrag is door de gemeente nu besloten om de pilot met één jaar te verlengen. Nissewaard Lokaal is blij dat deze nieuwe ondernemers zich hier gevestigd hebben. Desondanks vreest de partij dat de dreiging van hogere parkeertarieven en het daarbij wegblijvende winkelpubliek nieuwe ondernemers afschrikt.

Duidelijkheid
Nieuwe ondernemers moeten flink investeren in hun pand, maar deze investering willen ze natuurlijk wel terugverdienen, stelt Nissewaard Lokaal. De partij wil daarom dat de gemeente de tarieven voor meerdere jaren verlaagt, zodat er ook voor ondernemers duidelijkheid komt en zij weer durven te investeren in het centrum van Spijkenisse. Het gemeentebestuur wil hier nog niet aan. Afhankelijk van de resultaten van de onderhandelingen met de lokale ondernemers en vastgoedeigenaren over een eventuele bijdrage aan de parkeerexploitatie zal het parkeertarief pas vanaf 1 januari 2017 opnieuw bepaald worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *