‘Gemeente rekent zich rijk’

De gemeente rekent zich op korte termijn rijk. Dat heeft Nissewaard Lokaal gezegd in de raadsvergadering van 15 december j.l. Voor het beheer en onderhoud van o.a. wegen, bruggen en verlichting zijn de komende jaren miljoenen euro’s nodig. Voor het onderhoud van wegen is dat komende jaren al jaarlijks € 8 miljoen. De gemeente heeft hiervoor de komende jaren slechts € 3,5 miljoen structureel beschikbaar. Door een boekhoudkundige oplossing uit te voeren hoeft de gemeente tot 2020 slechts € 3,5 miljoen per jaar te betalen. Daarna verslechtert de situatie echter met grote stappen. Als de gemeente op dezelfde voet doorgaat dan zou de gemeente, volgens een doorrekening, in 2065 ruim € 300 miljoen tekort komen. Voor civieltechnische bouwwerken, waar ook bruggen onder vallen, komt de gemeente in dezelfde periode ruim € 26 miljoen tekort.

Nissewaard Lokaal is hiervan geschrokken. “In de raad stellen we eerst dat we de financiële gevolgen van Oudenhoorn niet in de toekomst aan onze inwoners willen overlaten, maar hier schuiven we het probleem wel naar de toekomst. Dat is inconsequent”, vond fractievoorzitter Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal. “De gemeenteraad heeft ingestemd met de bouw van Haven-Zuid. Daar moet bijna € 17 miljoen uit de Algemene Reserve bij. Logisch dat de gemeente geen geld heeft om de jaarlijkse kosten van € 8 miljoen op te hoesten. Maar onze inwoners zullen hier later flink de dupe van worden.”

Voortvarender
Nissewaard Lokaal pleitte ervoor om de problemen eerder het hoofd te bieden. “Jaren geleden zagen wij al aankomen dat het vervangen van het riool ineens een grote kostenpost zou gaan opleveren in de komende jaren. Daarom heeft het college destijds voorgesteld om de rioolheffing de komende jaren met de jaarlijkse prijsindexatie te verhogen en daarboven jaarlijks het tarief met 4% te laten stijgen. Waarom is hier ook niet met een voortvarender voorstel gekomen”, vroeg Hottentot zich af.

Bodem van schatkist
Nissewaard Lokaal vreest dat de gemeente het geld gewoon niet klaar heeft liggen door haar excessieve uitgavenpatroon in de afgelopen jaren. Bovendien heeft de gemeenteraad in de raad van 15 december het plan voor ontwikkeling op Haven-Zuid definitief aangenomen. Dit kost de gemeente nog eens € 17 miljoen. “Je kan je afvragen, kijkend naar eerdere bouwplannen, of dit plan wel ineens zo succesvol wordt als is voorgespiegeld”, zei Chris Hottentot, namens de partij. Nissewaard Lokaal en D66 stemden tegen ontwikkeling van Haven-Zuid. Nissewaard Lokaal maakt zich zorgen om het weerstandsvermogen, het vermogen om financiële tegenvallers op te vangen. “De bodem van de schatkist is al bijna in zicht, terwijl de komende jaren vele kosten op ons af komen”, zei Hottentot na afloop van de vergadering.

Uiteindelijk stemde Nissewaard Lokaal tegen de beheerplannen. De partij wilde een realistischer berekening zien, waarin kosten niet naar achteren worden geschoven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *