Gemeente Nissewaard: ‘Lekkage gaswinning minimaal’

Hoewel er een klein lek aanwezig is in één van de putten op de gaswinningslocatie in Spijkenisse, zijn maatregelen door de minieme omvang niet noodzakelijk. Dat antwoordt de gemeente Nissewaard op vragen van Nissewaard Lokaal.

In de commissie Leefomgeving van woensdag 11 september jl. vroeg Nissewaard Lokaal naar het risico op lekkage van gevaarlijke stoffen in het grondwater. Aanleiding voor de vragen betrof een item in EénVandaag op 5 september. Hierin verklaarde een oud-medewerker van de NAM dat oude boorputten sinds de jaren ’40 niet goed zijn gebouwd. Hierdoor kunnen gas, olie en chemicaliën weg lekken in bodem en grondwater. Nissewaard Lokaal wilde weten of hier bij de lokale gasvelden ook sprake van was.

Afgelopen week volgde een antwoord van het college. Volgens de gemeente heeft het Staatstoezicht op de Mijnen in 2017 een inspectie uitgevoerd naar de technische staat. Begin 2019 zijn deze resultaten openbaar gemaakt. Hieruit blijkt dat de winningslocatie aan de Papendijk in Spijkenisse één van de locaties is waar een miniem lek is geconstateerd. In het rapport wordt geconstateerd dat de vrijkomende gasconcentraties dermate klein zijn, dat explosiegevaar is uitgesloten. Er lekt maximaal 10 liter methaan per dag. Ter vergelijking, een koe produceert 480 liter methaan per dag. Er zijn dan ook geen significante risico’s voor de gezondheid en de natuurecologie, aldus de gemeente.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *