BIZ: Alle centrumwinkeliers gaan meebetalen

Door het oprichten van een bedrijfsinvesteringszone (BIZ) gaan alle centrumwinkeliers meebetalen aan activiteiten georganiseerd in het Stadshart. Dat is gisteren bekend gemaakt door de gemeente Nissewaard. Centrumwinkeliers worden door deze constructie verplicht om belasting te betalen. Tot nu toe was deelname aan de winkeliersvereniging vrijwillig. Hierdoor betaalden een aantal winkeliers niet mee aan de winkeliersvereniging en de activiteiten, terwijl zij er wel van profiteerden.

Het idee van een BIZ werd enkele jaren geleden voor het eerst in de raad geopperd door huidig raadslid Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal. In een bijeenkomst over het centrum stelde hij voor om de krachten te bundelen door het instellen van een bedrijfsinvesteringszone.

Door de invoering van de BIZ worden alle winkeliers belastingplichtig aan de gemeente. Die haalt het geld op, maar beheert dit niet zelf. Dat wordt overgelaten aan een stichting. De stichting ontvangt door de extra belasting jaarlijks zo’n 4,5 ton. Ruim twee keer zoveel als in voorgaande jaren werd ontvangen. Het geld wordt gebruikt voor extra activiteiten in het centrum.

Aan de lancering van de zone ging een stemronde vooraf. Iedere ondernemer en vastgoedeigenaar kon stemmen. Ruim 60 procent bracht zijn stem uit en 66 procent van hen stemde in met de plannen. Nissewaard Lokaal is tevreden over de invoering. De partij hoopt dat de extra inkomsten gaan bijdragen om het centrum voor het publiek weer aantrekkelijk te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *