‘Bewaar Enecogeld als buffer voor coronacrisis’

Nissewaard Lokaal is blij dat de verkoop van de Eneco-aandelen naar tevredenheid is afgehandeld. In de commissie van 13 mei jl. waarschuwde de partij er wel voor om, vanwege de coronacrisis, het ontvangen geld niet meteen uit te geven. Het voorstel van het gemeentebestuur om bestaande leningen opnieuw te financieren kon wel op steun rekenen van de partij. “Nissewaard Lokaal is voor schulden- en lastenverlichting, maar wil verder hand op de knip,” zei raadslid Gerda den Daas hierover. “We mogen ons niet rijk rekenen. De coronacrisis gaat de gemeenten ook geld kosten. De economische toekomst is door alle coronamaatregelen die gemeenten moeten nemen, niet te voorspellen.”

Zij krijgt hierin bijval van Jan van Zanen, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). In het AD van 13 mei jl. zegt hij: “Steeds meer gemeenten melden zich die door de coronacrisis in problemen komen. Het water stond veel gemeenten al aan de lippen, we zijn druk in gesprek met het Rijk voor het compenseren van kosten en gederfde inkomsten. Een enorme opgave.”

Maar of het Rijk alle tekorten dekt is lang niet zeker. “Het is een illusie dat het Rijk met een volledige compensatie van de kosten voor de coronacrisis voor iedere gemeente komt” waarschuwt Hoogleraar Economie decentrale overheden aan de Rijksuniversiteit Groningen Maarten Allers in hetzelfde artikel. “Het maken van een goede verdeling is gewoon te moeilijk. Sommige gemeenten zullen echt het schip in gaan.”

“We hebben nu de kans om financieel gezond te blijven in een tijd waar veel gemeenten het extra moeilijk gaan krijgen” – Gerda den Daas (Nissewaard Lokaal)

In de commissie hield Den Daas de aanwezigen voor: “We hebben nu de kans om financieel gezond te blijven in een tijd waarin veel gemeenten het extra moeilijk gaan krijgen. We moeten dus voldoende vlees op de botten houden.” Nissewaard Lokaal wil dat het extra geld blijft staan voor onvoorziene uitgaven en dat de Eneco-opbrengsten voorlopig niet worden uitgegeven. “Tenzij we nog meer schulden en lasten weten te verlichten”, besluit Den Daas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.