Alleen precarioheffing Evides gecompenseerd

Alleen de precario die Evides in rekening heeft gebracht gaat de gemeente teruggeven aan de inwoners. Dat blijkt tijdens de behandeling van het voorstel in de commissie Bestuur. Steunraadslid Nick Kegel van Nissewaard Lokaal pleitte ervoor om te doen wat eerder beloofd was. Namelijk de volledige in rekening gebrachte precariokosten door Evides én Stedin te compenseren. Kegel kreeg bijval van een aantal andere partijen.

Volgens wethouder Martijn Hamerslag (ONS) is het bedrag dat Stedin in rekening brengt niet exact te benoemen. Dit ligt tussen de een á twee euro. Stedin betwist momenteel de precarioheffing en daarom heeft de gemeente voor 2017 nog geen rekening gehouden met inkomsten van Stedin. Om die reden is Stedin buiten beschouwing gelaten bij deze compensatie. Er is immers over 2017 nog geen precario in rekening gebracht bij de inwoners van Nissewaard.

Nissewaard Lokaal kan daardoor waarschijnlijk wel instemmen met de compensatie voor 2017. Besluit daarover volgt later in de gemeenteraad. Volgens Kegel gaat het wel om een principekwestie en zal de gemeente over 2018 en verder wel inwoners moeten compenseren. Dit is bij het invoeren van precariobelasting beloofd aan de inwoners van Nissewaard. De partij vindt dan ook dat beloftes moeten worden nagekomen.

In de Tweede Kamer is eind februari besloten dat gemeenten nog vijf jaar lang precariobelasing mogen heffen. Zodra de Eerste Kamer instemt wordt dit voorstel definitief. Gemeenten als Nissewaard kunnen dan alsnog vijf jaar precariobelasting in rekening brengen. Eerder was dit nog tien jaar. Volgens Hamerslag betekent dit wel een gat in de meerjarenbegroting waar de gemeente rekening mee zal moeten houden.

3 gedachten over “Alleen precarioheffing Evides gecompenseerd”

 1. Minister Plasterk stak daar een stokje voor. Alleen gemeenten die dit voor 10 februari 2016 al hadden doorgevoerd mogen dit de komende tien jaar nog heffen, schrijft het AD/Rotterdams Dagblad. De gemeenteraad van Nissewaard heeft pas op 6 april hierover besloten.

  Ik kreeg vandaag mijn rekening van Evides.
  Hierop stond over het afgelopen jaar , 18 dagen precario belasting.
  Voor de komende periode wordt de precariobelasting 9,73 euro/kwartaal, waardoor mijn rekening, niet alleen hierdoor, stijgt van 25 euro naar 36 euro/kwartaal.
  Ik lees over precario belasting een welles/nietes situatie en in bovenstaand artikel iets over inwoner compensatie. Echter mag uit rekening dan ook blijken, dat deze belasting sinds 18 dagen is ingevoerd? Aldus besloten door Eerste Kamer en gelijk met terug werkende kracht ingevoerd. Ondanks dat minister Plasterk had aangegeven dat Nissewaard niet aan de eisen voldeed.
  En dus nu ook verder in 2017 volledig wordt ingevoerd. Waar bestaat de compensatie dan uit?
  En mocht ik het bericht, https://www.nissewaardactueel.nl/forse-financiele-tegenvallers-voor-gemeente-nissewaard/ , goed hebben gelezen is de compensatie toch ook weer van de baan?
  Tevens kan ik dus eigenlijk verwachten, dat Eneco ook precario belasting gaat eisen, welke dan niet gecompenseerd worden?
  Kan niet echt stellen dat transparantie aanwezig is.

  1. Fractie Nissewaard Lokaal

   Wij hebben over de precario in de raad vragen gesteld over de precario die Evides is gaan heffen. Over 2017 mocht de gemeente wel precario heffen, de volgende jaren was onzeker, was het antwoord. Hierover hebben wij het volgende artikel geplaatst op 3 februari, https://nissewaardlokaal.nl/precarioheffing-een-feit/. Daarnaast is er in de commissie Bestuur van afgelopen week gesproken over compensatie van de heffing van Evides, zoals te lezen in dit artikel. Daarin lees je ook dat er nog geen precario wordt doorberekend door Stedin, omdat zij het niet eens zijn met het besluit. Inmiddels heeft de Tweede Kamer ingestemd met een regeling waarin nog 5 jaar precario mag worden geheven. Zodra de Eerste Kamer dit bevestigd, wordt dit definitief.
   Als partij proberen wij in elk geval hier vanaf het eerste moment dat hier sprake van was transparant te communiceren. De situatie is soms echter verwarrend, wat weer tot vragen van onze kant leidt. Voor nu is het dus zo dat 2017 gewoon zonder problemen geheven mag worden. Voor 2018 en verder is afhankelijk van de Eerste Kamer. De compensatie over 2017 gaat er komen over Evides, omdat Stedin nog niets rekent hoeft dat niet gecompenseerd te worden. Zodra Stedin geld rekent zullen wij eisen dat dit ook gecompenseerd wordt.

 2. c van der linde

  ik ben toch weer blij om dit alles te lezen hoor dat betekend het volgende. dat er weer iemand bij het rijk de euvele moed heeft getoond om weer wat te verzinnen om waarschijnlijk zijn werkplek voor de komende jaren te waarborgen. toch fijn dat wij allen als belastingbetaler er elke keer weer intuinen. maar even een kleine zijstap als we het toch over belastingen en heffingen hebben, het is mij nog steeds volstrekt onduidelijk waarom ik en meerdere hondenbezitters hondenbelasting moeten afdragen en daarbij ook nog eens een bekeuring riskeren als er een opruimplicht is waar je hond zijn hoop laat vallen, terwijl er niks aan belasting of wat dan ook is voor katten die vrolijk overal in tuinen en ga zo maar door hun ontlasting doen. laatst ook lekker weer ga je de tuin in moet je wel eerst zeven hopen van een kat opruimen want anders met grasmaaien ja inderdaad je snapt het. en heren en dames ambtenaren kom nou niet met de smoes dat dat niet te controleren is want de heren en dames van de hondenbelasting lukt het ook!
  en tot slot ik ben geen kattenhater maar de meeste mensen hebben een kat voor de show die het meest buiten vertoefd want die kattenbak is wel erg vies om schoon te maken. dus gooien we miepie of hoe die ook heten mag naar buiten lekker makkelijk. dus als je dan toch heffingen wil verzinnen doe er dan eens zo één voor de verandering.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *