‘Asielbeleid blijft een zooitje’

In 2002 riep Pim Fortuyn het al. “Er moet een generaal pardon komen voor asielzoekers, maar dan wel gelijk oversteken. Een generaal pardon voor bestaande asielzoekers, maar dan ook een zeer streng toelatings- en gezinsherenigingsbeleid voor nieuwe asielzoekers aan de andere kant.”

VVD en CDA reageerden sterk afkeurend op het voorstel, maar in 2007 gebeurde het dan toch. Het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie maakte het generaal pardon dan toch mogelijk. Was er ook sprake van gelijk oversteken? Niet bepaald.

De opvolgende kabinetten bleven aanmodderen rond de instroom van asielzoekers. In 2012 schrijft Elsevier nog: ‘Weinig asielzoekers ingeburgerd na generaal pardon’. Minder dan de helft van de asielzoekers die in 2007 na een generaal pardon in Nederland mochten blijven, heeft een inburgeringscursus gevolgd. Slechts de helft daarvan is ook voor deze cursus geslaagd. Dat is nog minder dan een kwart.

En het gaat verder. In september werd bekend dat duizenden asielzoekers fraudeerden voor het generaal pardon. Zij gaven een valse identiteit op. Goh! Nu zij aan gezinshereniging willen doen, komen zij in de problemen. Of de overheid even een paar oogjes wil dichtknijpen. Pardon?! Liegen over je identiteit is gewoon uitzetten, naar mijn niet zo bescheiden mening. Je bent hier onder valse voorwendselen en op valse gronden en hebt dan geen recht meer om hier nog langer te zijn.

Maar het gaat nog verder. Maandag maakte de IND bekend dat er geen IS’ers tussen de vluchtelingen zijn aangetroffen. Dat heeft de IND natuurlijk helemaal scherp in beeld. Klein detail, gisteren werd bekend dat de asielcontrole op alle gronden faalt. Uit een onthullend rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie blijkt dat zelfs mensen met vervalste papieren de asielprocedure in Nederland in mogen. Parlementariërs vrezen dat IS-strijders zich zo wel heel makkelijk kunnen voordoen als vluchtelingen.

Joh!

Dat feit stelden al een aantal mensen een paar maanden eerder, maar die werden vervolgens als racist en xenofoob weggezet. En het zou onwaar zijn. We zijn er pijnlijk duidelijk achter gekomen hoe onwaar dit was.

De conclusie? In 13 jaar is er NIETS veranderd. Het asielbeleid is nog steeds een drama en als je er wat van zegt dan word je als racist en xenofoob weggezet, zonder dat er concrete oplossingen tegenover worden gezet.

We hebben niets geleerd van onze geschiedenis.

Chris Hottentot

1 gedachte over “‘Asielbeleid blijft een zooitje’”

  1. “WE” hebben er wel van geleerd, maar “ZE” zij die verantwoordelijk zijn niet. En dit gaat ten koste van de Nederlanders maar ook van de goedwillende nieuwkomers. Want dat de boel fout gaat lopen is een ding dat zeker is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *