De gemeente Nissewaard biedt een vangnet voor kinderen die in groep 5 nog geen A-diploma hebben. Kinderen kunnen dan op kosten van de gemeente hun A-diploma halen. Dit beperkt zich niet tot kinderen van minima tot 120% van het minimum inkomen. Dat liet wethouder Hamerslag weten na een gelijksoortig voorstel van Nissewaard Lokaal. Aanleiding hiervoor vormde een motie van Forza en ChristenUnie/SGP. Deze partijen vroegen, naar aanleiding van een zomer met verdrinkingsdoden, om bij het Rijk aan te dringen om schoolzwemmen ‘weer gewoon te maken’.
Dit leidde tot kritiek van onder meer Nissewaard Lokaal. De partij vroeg zich af welke doelen de partijen stelden met de term ‘gewoon maken’. Bovendien vond Nissewaard Lokaal, net als meerdere partijen, dat schoolzwemmen geen Rijksaangelegenheid is. Gemeenten gaan over het toekennen van schoolzwemmen. Het probleem is dat scholen door de vastgestelde 1040 uur-norm geen tijd meer kunnen vrij maken voor schoolzwemmen.
Nissewaard Lokaal stelde vervolgens voor om een vangnet op te stellen via de gemeente. Niet alleen voor minima, maar ook andere ouders financieel te compenseren, die niet in staat zijn om voor zwemlessen te betalen. Scholen zouden hierbij een signalerende rol kunnen spelen. Volgens wethouder Hamerslag bestaat dit vangnet al. Uiteindelijk trokken de indieners de motie in op voorwaarde dat er over het onderwerp verder wordt gepraat in de betreffende commissie.
Ouders waarvan de kinderen in groep 5 of hoger zitten, nog geen zwemdiploma hebben en die financiële ondersteuning kunnen gebruiken, raadt Nissewaard Lokaal aan om contact op te nemen met de gemeente Nissewaard op telefoonnummer 14 0181.
Waarom niet het schoolzwemmen terug?
Het probleem is dat veel scholen daar de middelen niet meer toe hebben. Zij moeten van het Rijk voldoen aan de norm van 1040 lesuren per jaar. Hierin moeten zij alles leveren, terwijl de taken van onderwijs er alleen maar zwaarder op is geworden. Wekelijks met kinderen naar schoolzwemmen legt dus ene te grote last op de scholen. Veel scholen hebben de middelen er niet toe om dit dus op te pakken. Om die reden zien wij dit als een na beste oplossing, omdat op deze manier alle kinderen alsnog in staat worden gesteld om een zwemdiploma te halen.
Ik ben het er niet mee eens Nissewaard Lokaal. Waarom lukt het Rotterdam dan wel en wat dacht je van Hoeksche Waard? Dit weet ik omdat een kennis van mij in Mijnsheerenland woont en haar kinderen daar wel gewoon schoolzwemmen krijgen. Leg me dan nog maar eens uit waarom de Scholen in Spijkenisse er geen tijd in kan steken waar het velen dus wel lukt?
http://www.obsdeboomgaard.nl
Lichamelijke opvoeding / zwemmen
Vanaf groep 3 gaan we twee keer per
week naar de sporthal. Daar krijgen de
kinderen les van de eigen klassenleerkracht.
Op donderdagmorgen gaan de groepen
4 en 5 zwemmen in het zwembad
De Wellen in ’s-Gravendeel.
Het gemeentebestuur rekent voor
deze lessen een eigen bijdrage van
€ 50,- per kind per jaar. Dat komt neer
op € 1,25 per keer. Het bedrag wordt
geïncasseerd door zwembad De Wellen.
Het vervoer vindt plaats met de
bus.
De drie basisscholen in Numansdorp zwemmen van groep 5 tot en met groep 8.
Groep 7 en 8 zwemmen op om de andere week woensdagochtend, groep 5 en 6 op om de andere week donderdagmiddag.
Groep 5 gaat te voet, de groepen 6, 7 en 8 gaan op de fiets naar het zwembad toe. De leerkrachten begeleiden de reis naar het zwembad, geholpen door ouders uit de betreffende groepen.
Als uw kind niet mee mag zwemmen kunt u dit melden bij de leerkracht. Alle kinderen gaan mee naar het zwembad. Zwemt uw kind om medische redenen nooit mee, dan zal op school opvang geregeld worden.
Rotterdam
https://www.rotterdam.nl/loket/subsidie-schoolzwemmen/